Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak si pamatuji rok 1989

Stále častěji si vzpomínám na časy minulé, tudíž taky na rok 1989, jehož začátek byl poznamenán Palachovým týdnem, kdy několik stovek odvážných lidí v čase dvacetiletého výročí Palachova činu protestovalo proti tehdejší moci.

Zásahy proti demonstrantům na Václavském náměstí byly z hlediska oněch časů brutální(obušky, vodní děla), přesto aktuální ohlas u většinové společnosti byl celkem malý. Slovně a soukromě onu policejní brutalitu odsoudil kdekdo, ale připojit se k otevřenému protestu, to už se většině lidí nechtělo. V Maďarsku a Polsku se v situaci vytvořené Gorbačovovou perestrojkou hroutily režimy a u nás pokračoval v klídku zavedený způsob života. Lidé byli patrně zvyklí a jen přiměřeně nespokojení. Netrvalo to dlouho a obrovské demonstrace začaly cloumat i východním Německem. Na pražském velvyslanectví spolkové republiky postupně přibývalo východnich Němců, kteří se rozhodli opustit dnes už neexistující Německou demokratickou republiku, a v ulicích Malé Strany přibývaly opuštěné Wartburgy a především Trabanty. Po patrně složitých jednáních komunistické režimy východního Německa a Československa umožnily humanitární problém na západoněmeckém velvyslanectví řešit povolením odchodu východních Němců do spolkové republiky. Obdobnou situaci stejným způsobem řešilo Maďarsko. A vrcholem událostí těch dnů bylo bourání pověstné a tolik symbolické zdi 9. listopadu v Berlíně. A u nás pořád nic. Jen krátce předtím došlo k drobným pokusům o demonstrace 28. října, kdy na Václaváku policajti a příslušníci Lidových milicí zablokovali výstupy z metra, a následně došlo ke srocení několika stovek lidí na tehdejším náměstí Krasnoarmějců(dnes J. Palacha), které bezpečnostní složky hravě rozprášily. Většina občanů zůstávala v klidu a žila si poklidně jako v letech předcházejících, ignorujíce zahnívající režim. Patrně nebylo vyhnutí, aby převrat zorganizovaly složky, které v jiných časech měly na starost režim naopak držet při životě. Po pádu našich komunistů, zbýval poslední autoritářský režim komunistického typu už jen v Rumunsku (jak to bylo s Bulharama netuším). A tak možná díky generálu Lorencovi a jeho spolupracovníkům jsme nakonec nebyli úplně poslední zemí, ve které nový vítr rozmetal staré struktury. U nás stejně jako v NDR, Polsku a Maďarsku převraty proběhly bez krvavých excesů. V posledním Rumunsku vše bylo o poznání ostřejší a se spravedlností to sotva mělo něco společného, manžele Ceausescovi odpráskli dřív, než stačili něco nevhodného říct. Tenkrát mně tato událost připomněla náhlé soudy ze Švejka, ovšem rumunská náhlost se ukázala být podstatně rychlejší. Švejk nakonec na rozdíl od Ceausescových zůstal naživu.

My v duchu humanistických tradic jsme si vystačili pouze s fiktivní mrtvolou studenta Šmída, byť šlo svým způsobem o dezinformaci, přesto lid v hojném počtu vyrazil do ulic, atmosféra byla úžasná, něco mezi happeningem a mejdanem. Zakrátko se náš komunistický režim za všeobecného veselí poroučel, nemaje už oporu v Sovětském svazu.

Zásluha byla přiznána studentům, disidentům, z těch obzvlášť Havlovi, leč těm, kteří převrat skutečně umožnili se žádné zvláštní pochvaly nedostalo. Tím myslím především Gorbačova a celé tehdejší vedení Sovětského svazu, oproti tomu úloha generála Lorence a Stb je, aspoň pro mně, poněkud nejasná.

Stejně tak si občas vzpomenu na 21. srpen 1968, kdy jedinou zemí Varšavské smlouvy, která se neúčastnila invaze, bylo Rumunsko, ze kterého je to k nám blíž než z Bulharska. A nikdy ani slovo o odvážném Nicolae Ceausescovi, který si dovolil se na bratrskou pomoc vybodnout.

 

 

Autor: Miloslav Schůt | sobota 18.11.2023 19:22 | karma článku: 16,34 | přečteno: 374x
  • Další články autora

Miloslav Schůt

K únorovému výročí

Nedávno jsem viděl film „Jarní povětří“, děj kterého se odehrává v únorových dnech roku 1948, tedy v čase komunistického převratu.

25.2.2024 v 7:49 | Karma: 18,10 | Přečteno: 364x | Diskuse| Osobní

Miloslav Schůt

Rozdojení kozla v Sovětském svazu a aktuální pokrok

Onehdy jsem zahlédl patrně na Seznamu titulek, týkající se slavného rozdojení kozla v Sovětském svazu. Článek jsem nečetl, tuto srandovní historku znám z minula, a to v mnoha víceméně podobných verzích

12.2.2024 v 8:44 | Karma: 23,04 | Přečteno: 531x | Diskuse| Osobní

Miloslav Schůt

Relativita hodnot

Když tak sleduji naší politickou scénu, mám dojem, že ji tvoří moralisté se značně pružnými zásadami. Co chvíli se zaklínají tu hodnotami, jindy zákony či ústavou.

29.1.2024 v 13:21 | Karma: 20,08 | Přečteno: 299x | Diskuse| Osobní

Miloslav Schůt

Nechte zpívat Mišíka

V souvislosti s nedávným udělováním státních vyznamenání jsem si vzpomněl, jak někdy začátkem osmdesátých let minulého století býval často k vidění na zdech domů či jinde nápis „Nechte zpívat Mišíka“.

13.11.2023 v 8:46 | Karma: 26,85 | Přečteno: 554x | Diskuse| Osobní

Miloslav Schůt

Krásný komunista a ošklivý komunista

Po více než třiceti letech budování demokratické společnosti se nám do finále prezidentské volby probojovali dva bývalí komunisté, navíc pravděpodobně bývalí protekční chlapci.

26.1.2023 v 6:44 | Karma: 21,68 | Přečteno: 388x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 20,41
  • Průměrná čtenost 529x
Leccos pamatuji. Občas si na něco vzpomenu, a jsa nesoudný, mám poslední dobou nutkavou potřebu tím obtěžovat.

Seznam rubrik